Umman
Resmi adıyla Umman Sultanlığı, Arap yarımadasının güneydoğusunda yer alan bir ülkedir. Yüz ölçümü 309.501 km² olan Umman’ın nüfusu 2017 sayımına göre 4,636 milyondur. 4 valilikten ve 5 bölgeden oluşan ülkenin başkenti Maskat, diğer önemli şehirleri ise; Sahar, Matrah, Nizva, Selale ve Rustaq’dır.
Umman Vize İstiyor Mu?
Umman’a seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmektedir. Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri) ve Hususi (Yeşil) pasaport sahibi Türk vatandaşları ise Umman seyahatlerinde vizeden muaftır.
Umman Vize Türleri
Umman’a seyahat edecek vatandaşların seyahat amaçlarına göre başvuru yapabilecekleri vize türleri şu şekildedir:
Çok girişli vize ise verildiği tarihten itibaren 1 yıl geçerlidir ve ülkeye her girişte 21 gün kalma hakkı tanır. Ancak vizenin geçerliliğini yitirmemesi adına Umman’a ilk girişin vize alındıktan sonra 6 ay içerisinde yapılması gerekmektedir.
Umman için çok girişli vize uzatılamamaktadır. Tek girişli veya çok girişli vizelerin kalış sürelerinin aşılması durumunda gün başına 10 Umman Riyali ceza kesilmektedir.
Umman Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Umman vize başvuruları 2 şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki; Umman Konsolosluğuna veya vize başvuru merkezlerine yapılacak başvurudur. İkincisi ise sınır kapılarından vize alınması şeklinde gerçekleştirilebilir. Bunun için de hava, kara ve deniz yoluyla gidilebilecek tüm sınır kapılarındaki vize merkezlerine başvuru yapmak gerekmektedir. Umman Konsolosluğuna yapılan başvurular 1-7 iş günü içerisinde sonuçlanır. Sınır kapılarında ise vize almak için ortalama 1 saat beklenmesi gerekmektedir. Seyahat planı yapılırken bu sürelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Umman vize başvuruları için hazırlanması gereken evraklar şu şekildedir:
-
Pasaport (Vize başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl daha geçerliliği olan)
-
Pasaport fotokopisi
-
Nüfus cüzdan fotokopisi
-
Vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş ve 6*4 cm ölçülerinde, beyaz fonlu, 1 adet)
-
Vize başvuru mektubu ( Başvuru sahibinin mesleki ve kişisel bilgilerini, telefon numarası, mail adresleri gibi bilgileri içermelidir.)
-
Konaklama yeri rezervasyonları
-
Seyahat belgeleri (Dönüş bileti)
-
Vize ücreti
-
Resmi Ziyaret vizesi alacaklardan ek olarak; Türk Dışişleri Ticaret Bakanlığı’ndan dilekçe, kefil olarak resmi bir makam vb. evraklar
**Hazırlanması gereken evraklarla ilgili detaylı bilginin Umman Konsolosluğundan öğrenilmesi, seyahat planında aksaklık yaşanmaması adına önemlidir.
|