Sırbistan
Balkanlar’da yer alan ülkenin resmi adı Sırbistan Cumhuriyeti’dir. Ülke 2006 yılında Sırbistan- Karadağ’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş ve Cumhuriyet yönetim şeklini seçmiştir. Ülkenin komşuları; doğusunda Romanya ve Bulgaristan, batısında Hırvatistan ve Bosna Hersek, kuzeyinde Macaristan’dır. Sırbistan Cumhuriyeti’nin başkenti Belgrad olup, ülkede konuşulan resmi dil Sırpçadır. Kullanılan para birimi ise Sırp Dinarı’dır.
Sırbistan Vize Başvurusu
Balkanlar kültürünü yerinde keşfetmek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Sırbistan, turistik faaliyetlerde bulunmak isteyen T.C. vatandaşlarına vizesiz seyahat imkânı tanımaktadır. Turistik gezilerin yanı sıra iş seyahatleri ve eğitim gibi nedenlerle de ülkeye seyahat edilmektedir; bazı ülke vatandaşlarının ülkeye giriş yapabilmesi için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Sırbistan Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Sırbistan, çoğu ülke vatandaşını vizeden muaf tutmasa da T.C. vatandaşlarına belli şartlar doğrultusunda vize serbestisi tanımaktadır.
Türkiye ve Sırbistan arasında 3 Aralık 2010 tarihinde karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşma yapılmıştır.
Bu anlaşma doğrultusunda hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport, umuma mahsus (bordo) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla ülkeye vizesiz seyahat edebilmekte ya da ülkeden transit geçebilmektedir. Bu pasaport türlerinin yanı sıra T.C. vatandaşlarına verilen geçici pasaportlar ve seyahat belgeleri de ülkeye giriş yapmak için geçerlidir.
Havalimanında yapılan kontrollerde uçuş ve konaklama bilgileri ile sağlık sigortası poliçesi talep edilebilmektedir. Sırbistan’a seyahat edecek T.C. vatandaşlarının bu bilgileri içeren dökümleri yanlarında taşımalarında fayda bulunmaktadır.
Sırbistan’ın Vize İstemediği Ülkeler Nelerdir?
Türkiye ile birlikte 66 ülkenin vatandaşları da 180 gün içinde 90 gün kuralına uyarak vizesiz seyahat edebilmektedir. Bu ülkeler arasında bulunan Avrupa Birliği üye ülkeleri, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ ve İsviçre vatandaşları ise pasaporta gerek olmadan, yalnızca kimlik kartları ile ülkeye giriş yapabilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika, Bolivya ve Birleşik Arap Emirlikleri karşılıklı anlaşmanın dışında kalan ülkelerdir.
Sırbistan Vize Türleri
Vizeden muaf olmayan bazı ülkelerin vatandaşlarının Sırbistan’a turizm ya da ticaret amacıyla seyahat etmek için vize alması gerekmektedir. Seyahat amacı ve süresi vize türlerinin farklılaşma nedenidir.
A Tipi (Havalimanı Transit) Vize
Sırbistan üzerinden 3. bir ülkeye geçişi mümkün kılan transit vize en fazla 6 aylık verilmektedir. Transit vize alabilmenin en önemli şartlarından biri, vatandaşların seyahat edecekleri 3. ülkeye giriş için de vizeye sahip olmaları gerektiğidir. 3. ülke vize talep etmiyorsa vatandaşların bu durumu belgelemesi beklenmektedir. 6 ay süre ile verilen transit vize tek ya da çoklu girişler için kullanılabilmektedir.
Herhangi bir pasaport türüne sahip T.C. vatandaşları 90 güne kadar transit vizeden muaftır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
C Tipi kısa süreli vize, vizeden muaf olmayan ülke vatandaşlarının Sırbistan’a 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla seyahat etmesini mümkün kılan vize türüdür. Bu vize ile ülkeye tek, çift ya da çoklu giriş yapılabilmektedir. En fazla 5 yıl için verilebilen kısa süreli vize herhangi bir amaç için alınabilmektedir. Turistik geziler, iş ziyaretleri, ticari faaliyetler, eğitim, aile ve arkadaş ziyareti, staj, seminer ve konferansa katılım, sportif aktiviteler gibi pek çok farklı amaç için C Tipi vizeye başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Bu amaçların birkaç istisnası bulunmaktadır. Uzun vadeli vize kategorisinde değerlendirilen seyahat amaçları ve geçici oturum izni için kısa süreli vizeye başvuru kabul edilmemektedir.
Kısa süreli vizelerde amaca göre davet mektubu şartı da aranmaktadır. Özel ziyaretler için Sırbistan Cumhuriyeti’nin yetkili makamlarından ve iş ziyaretleri için şirketlerden davet mektubu almak gerekmektedir. Turistik seyahatlerde ise ödeme yapıldığına dair turizm acentelerinden alınacak belge, makbuz ve fiş şartı aranmaktadır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
D Tipi vize 90 ve 180 gün arasında verilmektedir. Bu vize ile ülkede 90 günden az, 180 günden fazla kalmak mümkün değildir. Çeşitli nedenlerle geçici ikamet izni almak isteyen vatandaşların uzun süreli vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.
Sırbistan Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
-
Sırpça ve İngilizce dil seçenekleri ile sunulan vize başvuru formunu İngilizce ya da Türkçe dillerinde doldurmak mümkündür.
-
Vize başvuru formlarının eksiksiz ve hatasız doldurulması büyük önem taşımaktadır.
-
Aynı zamanda, konsolosluklar ıslak imzalı başvuru formu talep etmektedir.
-
Sırbistan, vize başvurularının 3 ay önceden yapılmasını tavsiye etmektedir.
-
Diplomatik pasaportlara ve hizmet pasaportlarına damga vurulmamaktadır.
-
Kısa süreli vize başvurusunda bulunanların seyahat amacına uygun olarak mutlaka davet mektubu ya da makbuz göstermesi gerekmektedir.
-
Soyadı değişikliklerinde yenilenmeyen pasaportlar ile işlem yapılmamaktadır.
Sırbistan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
-
Pasaport (Pasaportların seyahatlerin bitiş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerliliğinin olması, 10 yıldan eski olmaması ve en az 2 boş sayfasının bulunması gerekmektedir.)
-
2 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz arka fona sahip fotoğraflar 3,5X4,5 cm boyutlarında olmalıdır.)
-
Sırbistan vize başvuru formu
-
Seyahat amacını ve süresini belirten dilekçe
-
Gidiş/dönüş uçak bileti ve otel rezervasyon dökümleri
-
Seyahati karşılamaya yetecek finansal destek
-
Banka hesap hareketleri (Son 1 aya ait dökümün ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.)
-
Seyahat sağlık sigortası poliçesi
-
Harç ücretinin yatırıldığına dair dekont
-
Kimlik fotokopisi
-
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
-
Davet mektubu
-
SGK işe giriş belgesi ve hizmet dökümü (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
-
Maaş bordrosu (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
-
Faaliyet belgesi ve imza sirküleri (İşverenler için geçerli)
-
Varsa finansal durumu destekleyecek kredi kartı, araç ruhsatı ve tapular
|