Mali
Resmi adı ile Mali Cumhuriyeti Batı Afrika'da bulunmakta olup denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Afrika kıtasının 7. en büyük ülkesi olma özelliğine sahiptir. Ülkede 22 Eylül 1960 yılında Cumhuriyet ilan edilmiştir. Ülkenin başkenti Bamako'dur ve komşuları sırayla; Cezayir, Burkina Faso, Nijer, Fildişi Sahilleri, Senegal, Gine ve Moritanya'dır. Mali Cumhuriyeti'nde konuşulan dil Fransızca olup kullanılan para birimi ise Batı Afrika Frangı'dır
Mali Cumhuriyeti Vize İstiyor Mu?
Mali'ye seyahat edecek kişiler Bordo (Umumi), Hususi (Yeşil), Hizmet(Gri) Pasaporta sahiplerse vize başvurusu yapmak zorundadırlar. Ancak Diplomatik (Siyah) Pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ise Mali'ye 90 gün vizesiz seyahat etme hakları bulunmaktadır.
Mali Vize Türleri
Mali Cumhuriyeti vize türlerini sürelerine ve seyahat nedenlerine göre kategorilere ayırmaktadır. Kısa Süreli Vize türleri; Ticari, Turistik, Transit vize olarak gruplandırırken; Uzun süreli vizelerini ise Öğrenci, Çalışma, evlilik vb. olarak gruplandırma yapmaktadır.
Turist Vizesi: Kısa süreli kültürel gezi ve tatil amaçlı seyahatler için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ya da Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet izni sahibi üçüncü ülke vatandaşlarının turist vizesi başvurusunda bulunabilinmektedir. Mali Turist vizesine sahip olan kişilere hiçbir koşulda çalışma hakkı tanınmamaktadır.
Ticari Vize: Kısa süreli iş amaçlı seyahatler için Türkiye Cumhuriyeti'nde vatandaşları ya da Türkiye Cumhuriyeti ikamet izni sahibi üçüncü ülke vatandaşları ticari vize başvurusunda bulunabilmektedirler.
Transit vize: 3. bir destinasyona yapacakları seyahatler Mali üzerinden gerçekleştirilecekse; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ya da Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet izni sahibi üçüncü ülke vatandaşları, en fazla 3 güne kadar geçerliliği olan transit vize başvurusunda bulunabilmektedirler.
Uzun süreli vize: Gerekli koşulların sağlanması dâhilinde, Türkiye’den Mali ikamet vizesine yani Uzun süreli vize başvuru yapılabilmektedir. Uzun süreli seyahatlerde; öğrenim amaçlı ise öğrenci vizesine, çalışma vizesine ya da Mali vatandaşıyla evlilik söz konusuysa aile birleşimi vizesine başvuru yapılabilmektedir. Uzun süreli başvurular için Ankara Mali Büyükelçiliğinden bilgi alınmasını tavsiye ederiz.
Mali Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Mali Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi planlayan Türk Vatandaşları Mali vizesi için başvurularını direkt olarak; Mali Büyükelçiliği ve Fahri Konsolosluğu vize bölümüne gerçekleştirebilmektedirler.
Mali Büyükelçiliği ve Fahri Konsolosluğu şahsi vize başvurularını kabul edebilmekte olup aynı zamanda Mali vizesi için başvurular vize danışmanlık firmaları aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Mali Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar
• Fotoğraf: 2 adet biometrik fotoğraf en fazla 6 ay öncesinden çektirilmiş olmalı yani en güncel halinizi yansıtmalı ve arka beyaz fonlu olması gerekmektedir.
• Pasaport: Vize başvurusunda kullanılacak pasaportun en az 6 ay geçerliliğe sahip olması gerekmekte olup varsa önceki pasaportlarınızdaki işlenmiş (vize, mühür ve kimlik bilgileri) sayfaların fotokopisini de sunmanız gerekmektedir.
• Var ise davet mektubu: Başvuru yapacak olan kişiyi davet eden kişinin kimlik bilgilerinin olduğu bir dilekçe olması gerekmektedir.
• Banka hesap dökümü: Vize başvurusu yapan kişinin sahip olduğu banka hesabında en az 4.000 TL bakiye bulunması gerekmekte olup hesap dökümü bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak, banka imza sirküleri ile birlikte vize başvurusunda ibraz edilmesi zorunludur.
• İş yeri yazısı: Ticari vize başvurusunda bulunacak olan kişi, Türkiye’ye bağlı çalışılan şirket yetkilisi tarafından Mali Konsolosluğuna hitaben yazılmış; kaşeli ve ıslak imzalı olarak hazırlanması gereken bir işyeri yazısı olması gerekmektedir.
Ayrıca İngilizce yazılması gereken dilekçede Mali’ye yapılacak ticari seyahatin süresine ve kapsamına detaylı olarak yer verilmelidir.
Turistik vize başvurusu yapılmak isteniyorsa başvurularınızda iş yerinden; ıslak imzalı ve kaşeli olarak antetli kâğıda temin edeceğiniz dilekçe şirkette izinli olduğunuz tarihlerin bilgisinin açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
• Güncel şirket evrakları: Başvuru yapan kişi Türkiye Cumhuriyeti'nde aktif olarak çalışıyor ise Türkiye’de çalıştığı şirkete ait faaliyet belgesi, sicil gazete, imza sirküleri, vergi levhası fotokopilerinin bize başvurusu sırasında sunulması zorunludur.
• Sarı Humma aşı kartı: Vize başvurusu yapan kişinin yapılması zorunlu tüm aşıları olduğunu gösteren sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış olan bir aşı kartına sahip olması gerekmektedir.
• Otel ve uçak bileti rezervasyonları: Vize müracaatı yapacak olan kişinin otel ve uçak rezervasyonlarını resmileştiren bir belgeye sahip olması gerekmektedir.
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.
Mali Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Mali'ye seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarımızın vize başvurusu için gerekli tüm evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde teslim etmeleri şartıyla vize başvurularının sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 5 ile 10 iş günü arası bir süre zarfında gerçekleşmektedir. Vize işlemlerinde yaşanabilecek eksik evrak ya da Mali konsolosluğunun yoğunluğu gibi aksilikleri göz önünde bulundurarak seyahat planı yaptığınız tarihlerden yaklaşık 1 ay öncesinden başvuru yapmanızı tavsiye ederiz.
|