Makedonya Vize Başvurusu
Zengin bir tarihi ve kültürel mirası bulunan, renkli sosyal yaşamıyla öne çıkan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talebinde bulunmayan Makedonya, bu özellikleriyle birlikte ziyaret için hayli cazip bir ülke konumuna yükselmektedir.
Makedonya Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Türk vatandaşları 180 gün içinde maksimum 90 gün kalacak şekilde planladıkları Makedonya ziyaretleri için vizeden muaf kabul edilir. Ancak daha uzun süreli seyahatler için, seyahat amacına uygun vize türüne başvuruda bulunmak gerekmektedir.
Vize türleri, başvuru koşulları, başvuru için gerekli belgeler ve başvuru merkezleri gibi farklı konularda merak ettiğiniz soruların cevabını detaylarıyla birlikte “Makedonya vize rehberi” içeriğimizde bulabilirsiniz.
Makedonya Vizesi
Makedonya’ya yapacağınız uzun süreli seyahatler için vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Yapmayı planladığınız ziyaretin amacı ve kapsamına bağlı olarak farklı tür vizelere ve her vize türü için farklı başvuru evraklarına gereksinim duyulabilmektedir. Başvuruları ilgili konsolosluklara yapabilir ya da vize işlemleri ile ilgili destek sağlayan yetkili acentelerden yardım talep edebilirsiniz.
Makedonya Vize Türleri
Uzun süreli Makedonya ziyaretleriniz için gerekli prosedürleri tamamlayarak ilgili vizeyi edinmeniz gerekmektedir.
Makedonya Turistik Vizesi
Makedonya Schengen ülkeleriyle birlikte Azerbaycan, Botsvana, Küba, Kazakistan, Kosova, Peru, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’yi de vizeden muaf ülkeler arasında kabul etmektedir. Buna göre 90 günü aşmayacak turistik amaçlı ziyaretleriniz için Makedonya vizesi almanıza gerek yoktur.
Makedonya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Makedonya’ya yapacağınız ticari amaçlı ve kısa süreli ziyaretleriniz için vizeden muaf kabul edilirsiniz. 90 günü aşacak olan seyahatleriniz için ise vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Makedonya’yı ziyaret etmeyi planlayan Türk vatandaşları 6 ay içinde 3 ay süreyle vizesiz konaklama hakkına sahiptir. Ancak söz konusu süre zarfı içinde çalışmak ya da eğitim almak isteyen vatandaşların çalışma veya eğitim vizesi almaları gerekmektedir.
Uzun süreli Makedonya ziyaretleri için D tipi uzun süreli vize edinmeniz, bunun için de sizden istenen evraklarla birlikte ilgili konsolosluklara başvuruda bunmanız gerekmektedir.
Makedonya Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
-
Çalışma, eğitim, aile birleşimi gibi gerekçelerle uzun süreli olarak planladığınız Makedonya ziyaretleriniz için seyahat amacınıza uygun vize türüne başvuru yapmanız gerekir.
-
Bu süreçte ihtiyaç duyacağınız her türlü bilgiyi sizinle paylaşacak ve işlemleri sizin adınıza yürüterek takibini sağlayacak yetkili acentelerden destek alabilirsiniz.
-
Vize başvuru sürecinde sıkıntı yaşamamak için konsolosluk randevularınızı planladığınız seyahat tarihinden en az 1 ay önce almanız faydalı olacaktır.
-
Seyahat amacınıza ve kalış sürenize göre konsolosluk tarafından sizden istenen evrakları istenildiği şekilde hazırlayıp sıraladıktan sonra yetkili makamlara teslim etmeniz gerekmektedir.
-
Bu süreçte yine yetkili ve profesyonel acentelerin yardım ve yönlendirmesine başvurarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
-
Vize başvurularınızı planladığınız seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilik süresi bulunan ve içerisinde minimum 2 boş sayfası olan pasaportlarınızla yapmanız gerekmektedir.
-
Ziyaret amacınıza bağlı olarak sizden istenen belgeler arasında davetiye de yer alabilir.
-
Varsa deavetiye, uçak bileti, sağlık sigortası, otel rezervasyonuyla ilgili belgeleri de başvuru ve seyahat sürecinde yanınızda bulundurun.
Makedonya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Makedonya’ya seyahat edecek olan diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 güne kadar yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf tutulurlar. Bu noktada pasaportunuzu, nüfus cüzdanınızı, uçak bileti ve konaklama belgelerinizi ve seyahat sağlık sigortanızı yanınızda bulundurmanız yeterli olacaktır.
Eğer seyahat programınız 90 günü aşıyorsa o zaman ziyaret amacınıza uygun vize için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurular esnasında sizden, aşağıda listesi bulunan evrakları hazırlamanız beklenir.
-
Seyahat dönüş tarihinizi ilk gün kabul ederek minimum 6 ay geçerlilik süresi ve içinde 2 boş sayfası bulunan pasaport
-
3,5 x 4,5 cm. ebatlarında, beyaz fon üzerinde ve son 3 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
-
Nüfus cüzdanı fotokopisi
-
Sağlık sigortası (seyahat süresi kadar)
-
Eksiksiz bir şekilde doldurduğunuz vize başvuru formu
-
Ziyaret amacınıza bağlı olarak hazırlanmış davetiye ve/veya dilekçe
-
Uçak ve otel rezervasyon belgeleri
-
Banka hesap dökümü
-
Şirkete ait ticari sicil gazetesi, faaliyet belgesi ve imza sirküleri
-
Tüm bu belgelerin yanında konsolosluk gerekli gördüğü taktirde ek evrak talebinde bulunabilmektedir.
|