|
İzlanda
İzlanda Avrupa’da yer alan bir ada ülkesidir. 103.000 km2 alana sahip olan ülkenin nüfusu 2019 sayımına göre 362.860’tır. Bu rakamlarla dünyanın en seyrek nüfuslu ülkelerinden biri olan İzlanda’nın başkenti Reykjavik’tir. 23 bölge ve 14 bağımsız şehirden oluşan ülkenin başkent dışındaki diğer önemli şehirler ise; Akureyri, Hafnarfjörður, Kópavogur ve Garðabær’dır.
İzlanda Vizesi
İzlanda, Schengen bölgesine üye ülkelerden biridir. Schengen ülkelerine yapılacak kısa süreli seyahatler için alınması gerekli olan kısa süreli (C tipi) vizedir. Bu vize türü başvuru sahibine o ülkede 180 gün içerisinde en fazla 90 gün konaklama imkanı tanımaktadır. İzlanda'ya yapılacak turistik, ticari, aile ve arkadaş ziyareti gibi kısa süreli seyahatlerde alınması gerekli olan vize kısa süreli vizedir. İzlanda vize başvuru işlemlerini değerlendiren ve sonuçlandıran yetkili makam Danimarka Konsolosluğu ya da Danimarka Büyükelçiliğidir. İzlanda, Danimarka Konsolosluğuna vize işlemleri ile ilgili yetki vermiş bulunmaktadır. T.C. Diplomatik, Hususi ve Hizmet resmi pasaport sahiplerinin İzlanda'ya seyahatlerinde vize almalarına gerek yoktur. T.C. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının İzlanda'ya seyahat edebilmeleri için vize almaları gerekmektedir. Eğer İzlanda ve bir diğer ülkeye seyahat planı
yapılıyorsa Schengen vize başvurusunun en çok konaklanacak ülkeden yapılması gereklidir. İzlanda Schengen vizesi bitimine kadar İzlanda'ya hiç giriş yapılmazda bu durum bir sonraki Schengen vize
başvurularını olumsuz etkileyebilmektedir.
İzlanda Vize Başvuru Formu
İzlanda vize başvurusu için konsolosluğun başvuru sahibi hakkında detaylı bilgi alabilmesi için başvuru formunda belirtilen bilgilerin doğru, tam ve eksiksiz bir şekilde yazılması gerekmektedir. İzlanda vize başvuru formu doldurulurken form, tükenmez kalemle okunaklı bir şekilde yazılıp imzalanmalıdır. Vize başvuru formu doldurulurken başvuru dosyasında beyan edilen evraklarla uyumlu olması gereklidir. Dosyada yer alan bilgilerin birbirini desteklemesi gerekmektedir. İzlanda vizesi başvuru formu, başvuru sahibi tarafından tam ve doğru bir şekilde doldurularak imzalanmalıdır. Vize başvuru formunun eksik veya yanlış bilgilerle doldurulması halinde İzlanda Konsolosluğu vize başvurusunu reddedebilmektedir. Başvuru formunda verilen bilgiler ile konsolosluğa başvuru esnasında verilecek evrakların doğruluğu tespit edilerek vizenin olumlu sonuçlanmasında önem arz etmektedir.
İzlanda Vize İstiyor Mu?
İzlanda’ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahipleri vize almak zorundadır. Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahipleri ise İzlanda ziyaretlerinde 180 gün içerisinde 90 günü geçmemesi kaydıyla vizeden muaftır.
İzlanda Vize Türleri
İzlanda Schengen ülkelerinden olduğu için İzlanda’ya kısa süreli (90 günü geçmeyen) gidecek olan kişilerin İzlanda Schengen Vizesi (C Tipi vize) almaları gerekmektedir.
İzlanda’da kalış süresi 90 günü geçecek olan ziyaretler için ise uzun süreli vize (D Tipi vize) başvurusunda bulunulmalıdır.
İzlanda için alınabilecek olan vize türleri seyahat nedenine göre şu şekildedir:
İzlanda Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye’de İzlanda diplomatik temsilciliği bulunmadığından Danimarka Konsolosluğu İzlanda vize işlemlerini yürütmekle sorumludur. İzlanda vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler Danimarka Konsolosluğuna veya yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine başvurularını iletebilmektedir.
İzlanda vize başvurularında biyometrik veri işlemi (parmak izi taraması, elektronik imza ve dijital fotoğraf çekimi) zorunlu olduğundan randevu alınması da zorunludur. Randevu alındıktan sonra Konsolosluk tarafından talep edilen evrakların eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Evraklar teslim edildikten ve biyometrik veri işlemi de yapıldıktan sonra başvurunun sonuçlanması aşamasına geçilir. İzlanda vizesinin sonuçlanması 5-10 iş günü sürebilmektedir. Konsolosluk yoğunluğuna göre bu süre uzayabileceğinden seyahat tarihine 30 gün kala kadar başvuru işleminin yapılması önerilmektedir.
İzlanda vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklar şu şekildedir:
-
Pasaport (Seyahat bitiş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerliliği olan ve 2 sayfası boş olan)
-
Varsa eski pasaportların ve önceden alınmış vizelerin fotokopileri
-
İzlanda Vize Başvuru Formu
-
İzlanda vize talep dilekçesi
-
Biometrik fotoğraf (2 adet 3,5*4,5 ölçülerinde)
-
Kimlik fotokopisi
-
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
-
Finansal durumu gösteren belgeler ( Aktif bir banka hesabının son 3 aylık dökümleri, en az 5000 TL bakiye, varsa tapu, kira geliri, araç ruhsatı vb. belgeler)
-
Konaklama yerine ait rezervasyon belgeleri
-
Seyahat belgeleri ( Gidiş-dönüş uçak bileti vb.)
-
İzlanda’dan başka Schengen ülkelerine geçilecekse seyahat planının detayları (Gidilecek ülke için konaklama ve seyahat rezervasyonları)
30.000 EUR teminatlı seyahat sağlık sigortası
-
Çalışan kişiler için ek olarak; SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü, iş yerinden izin belgesi, son 4 aylık maaş bordrosu vb. belgeler
-
İş yeri sahipleri veya ortakları için ek olarak; şirketin imza sirküleri, vergi levhası, ticari sicil gazetesi, faaliyet belgesi, Ticaret Odası Tescil belgesi vb. belgeler
-
Emekliler için ek olarak; emeklilik kartı, emekli olunan kurumdan alınan yazı, emekli maaş cüzdanı vb. belgeler
-
Memurlar için ek olarak; resmi izin belgesi, memuriyet belgesi, belirli meslek kategorileri için oda kaydı vb. belgeler
-
Öğrenciler için ek olarak; öğrenci belgesi, sponsor belgeleri vb.
-
Çiftçiler için ek olarak; varsa tarım alanlarına dair belgeler, Ziraat Odası sicil kaydı vb. belgeler
-
18 yaşından küçükler için ek olarak; ebeveynlerden alınmış noter onaylı muvaffakatname
-
Ev hanımları için ek olarak; sponsor evrakları
-
Aile ziyareti vizesi ve ticari vize alacaklar için ek olarak; davetiye
-
Şoför vizesi için ek olarak; şirket evrakları, uluslararası sürücü belgesi, araç ruhsatı, daha önceki seferlere ait evraklar, beyanname, C2 belgesi vb.
-
Öğrenci vizesi için ek olarak; öğrenci belgesi, İzlanda’daki eğitim kurumundan kabul belgesi, masrafları karşılayacak sponsorun belgeleri vb.
|
|