Cezayir
Resmi adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika bölgesinde yer alan bir ülkedir. Akdeniz’in ve Afrika’nın yüz ölçümü bakımından en büyük ülkesi olan Cezayir’in başkenti, ismini ülkeden alan Cezayir şehridir ve bu şehir aynı zamanda ülkenin en egzotik 3 şehrinden biridir. Cezayir şehrinden sonraki en güzel ve en büyük iki şehri ise Vahran ve Konstantin’dir. Ülkenin nüfusu ise 2017 sayımına göre 41,32 milyondur.
Cezayir Vize İstiyor Mu?
Türkiye’den gidecek olan vatandaşlardan Umuma Mahsus(Bordo) pasaport sahibi olanların Cezayir için ziyaret sebebine göre vize almaları gerekmektedir. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport sahiplerinden ise 90 günlük süre için vize talep edilmemektedir.
Cezayir Vize Türleri
Cezayir vize türleri aşağıdaki gibidir:
Cezayir vizeleri ziyaret sebebine göre değiştiği gibi aynı zamanda ülkeye giriş-çıkış sayısına göre de “Tek Girişli” ve “Çok Girişli” olarak değişmektedir. Cezayir’de acil vize ya da kapı vizesi uygulaması mevcut değildir.
Cezayir Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Cezayir’e gitmek isteyenlerin vize başvurularını Cezayir Ankara Büyükelçiliği, Cezayir İstanbul Başkonsolosluğu veya yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden yapmaları gerekmektedir. Ancak vize verme yetkisi olan tek diplomatik temsilcilik Cezayir Ankara Büyükelçiliğidir. Bu nedenle yapılan tüm başvurular Büyükelçiliğe yönlendirilmektedir ve burada değerlendirilmektedir.
Vize başvuru işlemleri için randevu alındıktan ve talep edilen evraklar hazırlandıktan sonra başvuru gerçekleştirilebilmektedir. Cezayir vizesi başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir:
-
Vize Başvuru Formu
-
Vize Talep Dilekçesi
Pasaport ( Vize bitim tarihinden itibaren 6 ay daha geçerli ve 2 sayfası boş olmalı)
-
2 adet biometrik fotoğraf (3,5*4,5 cm ve arka fonu beyaz)
-
Kimlik kartı fotokopisi
-
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
-
Seyahat belgeleri ( Uçak veya gemi bileti rezervasyonu vb.)
-
Konaklama belgeleri ( Otel vb. rezervasyonu )
-
Davetiye (Seyahat amacı fark etmez)
-
30.000 EUR teminatlı
-
Seyahat Sağlık Sigortası
-
Banka hesap dökümleri
-
Vize ücreti ödendiğini gösteren dekont
-
Çalışanlardan ek olarak istenen; SGK işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü, maaş bordrosu gibi belgeler
-
İşverenlerden ek olarak istenen; vergi levhası, imza sirküleri, faaliyet belgesi gibi belgeler
-
Ticari vize için gerekli ek olarak; şirketin imza sirküleri, faaliyet belgesi, vergi levhası fotokopisi ve ticari sicil gazetesi gibi belgeler
-
Fuar vizesi için gerekli ek olarak; fuar davetiyesi vb. belgeler
-
Misafir vizesi için gerekli ek olarak; kalınacak yerin adres beyanı gibi belgeler
-
Eğitim vizesi için gerekli ek olarak; gidilecek olan okuldan gelecek davetiye, eğitim masraflarının karşılanacağına dair talep edilen belgeler vb.
-
Çalışma ve geçici çalışma vizesi için gerekli ek olarak; çalışma sözleşmesi, Cezayir’den geri dönüş taahhütnamesi gibi belgeler
Kültürel vize için gerekli ek olarak; kültür, spor veya bilim ile ilgili yapılacak aktiviteler için davetiye vb.
-
Tıbbi tedavi vizesi için gerekli ek olarak; sağlık raporu, sağlık giderlerinin karşılanacağına dair belge vb.
Basın vizesi için gerekli ek olarak; basın kartı, teknik ekipman malzeme listesi gibi belgeler
Cezayir’e girişte ülkeye getirilen döviz miktarı da beyan edilmek zorundadır ve çıkışta beyan edilen miktar kadar döviz çıkarılabilmektedir.
Tüm evraklar eksiksiz ve doğru teslim edilerek başvuru süreci tamamlanmalıdır.
Cezayir vize başvurularının sonuçlanması 2-10 gün arası kadar sürdüğü için başvuruların seyahatten en az 10 gün öncesinde tamamlanması gerekmektedir. Gerektiği durumlarda ek evrak talep edilebildiği için süreç uzamaktadır. Bu nedenle başvuru ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olacaktır.
** Hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin diplomatik temsilciliklerine başvurulmalıdır.
|