Afganistan
Resmi adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti; denizle sınırı olmayan ve Orta Asya' da yer alan bir ülkedir. Güneyinde ve doğusunda Pakistan, batısında İran, kuzeyinde Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan, doğusunda ise Çin bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre etnik ve kültürel yapısından dolayı Orta doğu ülkesi olarak kabul edilmektedir. 1919 yılında İngilizlerle yaptıkları 3. İngiliz-Afgan Savaşını kazanmış ve 19 Ağustos 1919 yılında bağımsızlıklarını elde etmişlerdir. Afganistan'ın başkenti Kabil, konuşulan diller ise Darice ve Peştuca'dır. Para birimleri Afgani' dir. 2014 yılında yapılan sayıma göre nüfusu 31.822.848'dir. Afganistan' ın devlet başkanı ise, Eşref Gani Ahmedzai'dir.
Afganistan Vize İstiyor mu?
Afganistan'a gidecek olan tüm Türk vatandaşlarının seyahat öncesinde vize almaları mecburidir. Afganistan- Türkiye arasındaki vize uygulamalarına göre, Türk vatandaşlarına Afganistan Turistik vizesi en fazla 30 gün verilmektedir. Diplomatik (siyah) pasaport sahibi Türk vatandaşları ise vizeden muaftır yani Afganistan'a vizesiz gidebilmeniz için Diplomatik (siyah) pasaportunuzun olması gerekmektedir, diğer tüm pasaport türleri için vize almanız zorunludur.
Afganistan Vize Türleri
Afganistan, vize almak isteyenlere ülkeye giriş yapma sebeplerine göre vize sınıflandırması yapmaktadır. Afganistan Turist vizesi, Afganistan Ticari vize, Afganistan aile ziyareti vizesi gibi vize türleri bulunmaktadır.
Afganistan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Afganistan vize başvuru için gerekli evraklar işveren ve çalışanlardan istenen evraklar olarak iki ayrılmaktadır.
Afganistan Vizesi İçin İstenen Evraklar
Afganistan Vizesi İçin İşverenlerden İstenen Evraklar
-
Pasaport: Seyahat dönüşlerinden sonra 3 ay daha geçerliliği olan ve minimum 2 sayfa boşluğu bulunan bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.
-
Afganistan vize başvuru formu: Seyahat edecek kişi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulmuş ve ıslak imzalı olması gerekmektedir.
-
Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, 3.5*4.5 mm boyutlarında 2 adet biometrik fotoğraf olması gerekmektedir.
-
Otel ve uçak rezervasyonları: Afganistan'a gittiğinizde kalacağınız yerin ya da uçak biletinizin fatura çıktısını vize işlemleri sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir.
-
Davet mektubu çıktısı
-
Kimlik: Güncel kimlik fotokopisi olması gerekmektedir. Eski tarihte alınmış kimlikler reddedilmektedir.
-
İkametgah belgesi
-
Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği
-
H1-N1 virüsünü taşımadığınızı gösteren uzman doktor raporu
-
Sahip olduğunuz işyerinin imza sirküleri
-
Vergi levhanızın fotokopisi
-
Son 6 aylık orijinal Faaliyet Belgesi
-
Ticaret Sicil kaydı fotokopisi (Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi)
-
E- devlet üzerinden alabileceğiniz barkodlu Bağkur Prim Dökümü
Afganistan Vizesi İçin Çalışanlardan İstenen Evraklar:
-
Pasaport: Seyahat dönüşünüzden 6 ay sonrasına kadar geçerli pasaportunuzun olması gerekmektedir.
-
Afganistan vize başvuru formu
-
2 adet 3,5* 4,5 mm boyutlarında biometrik fotoğraf
-
Kimlik belge fotokopisi
-
İkametgah belgesi
-
Nüfus Kayıt Örneği
-
E-Devlet üzerinden çıkartılmış barkodlu SSK dökümü
-
Son 3 aylık maaş bordrosu (maaş hesap hareketi)
-
H1-N1 virüsünü taşımadığınızı gösteren uzman doktor raporu
Afganistan vize başvuru formunu, ülkenin konsolosluğundan, konsolosluk internet sitesi üzerinden indirerek veya vize danışmanlığı veren merkezlerden temin edebilirsiniz. İstanbul ve çevresinde ikamet eden yani; İstanbul ve Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak illerinde ikamet eden Türk vatandaşları İstanbul Afganistan Başkonsolosluğundan vize işlemlerini gerçekleştirmek zorundadırlar. Ankara ve çevre illerde ikamet eden Türk vatandaşlarının ise Ankara Afganistan Konsolosluğuna vize başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Afganistan vize başvuru formunu, Türkçe doldurabilirsiniz ancak verdiğiniz bilgelerin doğruluğundan emin olmalısınız aksi takdirde vizeniz ret olabilir. Başvuru formunu siyah tükenmez kalemle doldurmalı ve formun altındaki imza kutusuna ıslak imza atanız gerekmektedir.
Afganistan vize işlemleri normal şartlarda 1 hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak Konsoloslukların önceden belirlenemeyen sebeplerden dolayı vize onayınızı vermede geç kalabilirler, bu nedenle başvurunuzu en geç seyahatinize 1 ay kala yapmanızda fayda bulunmaktadır.
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine başvurulmalıdır.
|