ABD Vizesi
ABD’ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirmek için ABD Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar.
ABD vizeleri yalnızca bir Amerikan Büyükelçiliği veya Konsolosluğu tarafından verilebilir. Vize, sahibine Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etme ve giriş yapma izni talep etme hakkı sağlar. Fakat kişinin ülkeye girişini garantilemez.
ABD’ye seyahat etmek isteyen olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ABD Konsolosluğu’ndan randevu alarak yapacakları seyahatin amacı doğrultusunda vize başvurularını gerçekleştirmelidirler.
Giriş noktasında bulunan göçmenlik memuru, vize sahibinin ABD’ye giriş yapmaya uygun olup olmadığını değerlendirir ve girişle ilgili son kararı verir.
ABD’de “Göçmen olmayan vizeler” ve “Göçmen vizeler” olmak üzere iki vize türü uygulaması mevcuttur.
-Göçmen olmayan vizeler, ABD’ye ziyaret, eğitim veya çalışma gibi amaçlar ile geçici olarak yapılan seyahatleri kapsamaktadır.
-Göçmen vizeler, Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmak ya da yalnızca süresiz olarak yaşamak için gitmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür.
Amerika Konsolosluğu Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
ABD’ye seyahat etmek isteyen kişiler, başvurularını önceden randevu almak kaydıyla ABD Konsolosluğu’na ve ABD Büyükelçiliği’ne yapabilirler.
ABD’ye seyahat etmek isteyen kişiler, vize işlemlerinin konsolosluğun resmi tatil vb. bazı sebeplerden dolayı uzayabileceğini göz önünde bulundurularak başvurularını seyahat tarihinden 6-8 hafta önce yapmalıdır.
ABD Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunan kişiler kişisel bilgilerini ve vize evraklarını eksiksiz olarak ibraz etmelidir. ABD Konsolosluğu, vizenin değerlendirilmesi ve karar verme aşamasında, gerekli gördüğü takdirde ek evrak talebinde bulunabilmektedir.
DS 160 Amerika Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Amerika seyahatlerinde tüm vize türleri için şart koşulan DS-160 formunun eksiksiz şekilde İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. DS 160 formunda Türkçe karakter kullanılmamalıdır. İsteğe bağlı bölümler yani ‘’optional’’ yazan kısımlar boş bırakılabilirken, sizle ilgili olmayan bölümlere ‘’does not apply’’ (geçerli değil) yazılabilir. Ancak Amerika DS 160 formunun doldurulma işlemleri sırasında kesinlikle gerçeğe aykırı beyanlar, eksik ve hatalı bilgiler sunulmamalıdır. Amerika DS-160 formunun başvuru sahibinin vize randevu tarihinden en az üç gün önce doldurması uygundur. Amerika vize başvuruları için hazırlanacak evraklarda ve Amerika vizesi için Konsoloslukta verilecek mülakatta beyan edilecek bilgilerini bir bütün olarak birbirlerini desteklemesi gerekmektedir.
ABD Konsolosluğu, ABD Vizesi
Amerika Vize Prosedüründe Mülakata Girmem Gerekiyor Mu?
Aşağıdaki durumlar haricinde Amerika vizesi talebinde bulunan herkes mülakata gelmelidir.
(*) Ebeveynlerden birinin geçerli ABD vizesi olan 14 yaşını doldurmamış başvuru sahipleri,
(*) 79 yaşın üstündeki başvuru sahipleri (Başvuru yapılan tarihte başvuru sahibinin 80 yaşına girmiş olmalıdır)
(*) Aşağıdaki şartlara uyan ve B-1/B-2, C-1/D, F, H, I, J, L, M, O, P, Q , R vizelerini yenilemek isteyen başvuru sahipleri mülakata gelmeden vize
başvurusunda bulunabilirler:
Başvuru sahibi Küba, Irak, İran,Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Suriye, Venezuela ya da Yemen vatandaşı olmamalı ve Türkiye’de daimi olarak ikamet ediyor olmalı;
Ankara ABD Büyükelçiliğinde ya da İstanbul Başkonsolosluğunda 10 parmak izi alınmış olmalı; (1 Mayıs 2007’den sonra)
Bir önceki vize halen geçerli olmalı ya da bitiş tarihi üzerinden henüz 12 ay geçmemiş olmalı;
Ad, doğum yeri ve doğum tarihi gibi bilgileri aynı olmalı;
Daha önce sahip olduğu vizesi için kayıp/çalıntı bildirimi yapılmamış olmalı;
Daha önceki vize başvuruları idari işleme tabi tutulmamış olmalı;
F ve M vizelerini yenilemek isteyenler aynı öğretim kurumu ve aynı programa devam ediyor olmalı veya başka bir okulun aynı programına
geçiş yapmış olmalı;
J vizelerini yenilemek isteyenler bir önceki DS-2021 formlarındaki SEVIS numaraları aynı olmalı;
H,L,O,P,Q,R vizelerini yenileyecek olanlar aynı şirkette çalışıyor olmalı;
Yukarıdaki şartları sağlayanlar usvisa-info.com adresinde bir hesap oluşturmalı ve vize başvuru ücretini ödemelidir. Ardından, şahsen başvuru yapmak zorunda olmayan kişileri sistem posta yoluyla başvuru için yönlendirecektir.
Amerika Vize Randevusunu Nasıl Alırım?
Amerika vize randevusu 8 hafta öncesinden alınabilir. Amerika vize Randevu tarihleri Amerika Konsolosluğunun yoğunluğuna göre verilmektedir. ABD Turistik Vize, ABD Ticari Vize, ABD Öğrenci Vizesi, ABD Tedavi Amaçlı Vize ve ABD Transit Vize gibi göçmen olmayan tüm Amerika vize tipleri için Ankara’da Amerikan Büyükelçiliğinden, İstanbul’da ise Amerikan Başkonsolosluğundan randevu almalısınız. Amerika vize kategorisine göre hazırlamanız gereken evrak listesi değişmektedir, her vize türü için parmak izi prosedürü uygulanmaktadır. Anne veya babasından biri geçerli bir Amerikan pasaportuna sahip olan 14 yaş altı çocuklar ve daha önceden Amerika vizesi almış 80 yaş üstü başvuru sahipleri vize mülakattan muaf tutulmuşlardır.
USA Göçmen Olmayan Vize Türleri Nedir?
(A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
(B) İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
(C) ABD’den Transit Geçiş
(D) Mürettebat Vizesi
(E1/E2) Tüccar / Yatırımcı Vizesi
(F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
(J) Değişim Programı
(H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
(I) Basın Mensubu ve Gazeteciler
ABD Göçmen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
ABD göçmen vizeleri ABD’ye kalıcı olarak yerleşecek kişilerin başvurması gereken vize kategorisidir. Bu kişiler Amerika göçmenlik yasalarına göre göçmen vizeleri;
birinci dereceden akrabalar, aile birleşimi sebebiyle uzun süreli vize başvurusunda bulunan göçmenler, iş sebebiyle Amerika’da uzun süreli oturum izni talep eden göçmenler, yeşil kart kurası olarak da bilinen çeşitli göçmen vize kura programı.
Göçmen vizesi almak isteyen ve başka bir ülkenin vatandaşı olan kişiye bir Amerikan vatandaşı ya da yasal göçmen statüsünde olan bir kişi ya da bir işveren sponsor olmalıdır. Bu kişi adına ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu tarafından onaylanmış bir başvurunun olması gerekmektedir.
Amerika Konsolosluğu göçmen vize bölümü Pazartesi ile Cuma günleri arasında hizmet vermektedir. Amerika Konsolosluğu göçmen vize mülakatları sadece randevu ile yapılmaktadır.
Amerika Göçmen Vize Kategorileri Nedir?
Aile Dayanaklı Göçmen Vizeler
Nişanlılık Vizesi
İşveren Dayanaklı Göçmen Vizesi
Yeşil Kart
Geri Dönen Yerleşik Yabancı Müracaatları
ABD Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
-ABD’ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili tüm kişiler ABD vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar.
-ABD’ye seyahat etmek isteyen 14 yaş altı ve 80 yaş üstü kişiler gerekli koşulları taşımak kaydıyla vize başvurusu için konsolosluğa şahsen gitmek zorunda değillerdir.
- ABD vizesi işlemleri için kullanılan pasaportun seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilik süresi olması gerekmektedir. Aksi durumda kişi pasaportunun süresini uzatmakla mükelleftir.
- ABD vizesi başvurusu yapılmadan önce kısa süreli seyahatler için uygun olan elektronik “göçmen olmayan” formu doldurularak ABD Konsolosluğu’ndan randevu alınmalıdır.
- ABD Konsolosluğu başvurulan vize türüne bağlı olarak ek bilgi ve belge talebinde bulunabilir.
- Amerika vize başvurusunda bulunan kişiler resmi tatil ve yoğunluk gibi durumları göz önünde bulundurarak vize başvurularını planladıkları seyahat tarihinden 6- 8 hafta önce yapmalıdır.
|